Vilka svenska byggföretag är störst?

Svenska byggföretag har ett gott rykte att falla tillbaka på. Till skillnad mot hur det rent historiskt sett ut i många andra länder så har svenska byggföretag ett rykte om sig att erbjuda säkra tjänster där kvalitet står som signum. I många andra länder har man haft problem med att profit gått före säkerhet; något som lett till fruktansvärda olyckor.

Ser man till svenska byggföretag ur ett globalt perspektiv så återspeglas vårt goda rykte genom, framförallt, Skanska. Faktum är att Skanska räknas som världens fjortonde största byggföretag. Det säger en hel del.

På listan över de 200 största byggföretagen finns även Sverige representerade av PEAB – plats 55 – NCC – plats 48 – samt av JM, som har plats 168. Inte illa av vårt relativt lilla land. Än mer imponerande blir det om man slår ihop omsättningen för våra fyra stora drakar. Gör man det så hamnar Sverige på en nionde plats rent globalt. Detta före exempelvis länder som Australien, Ryssland, Brasilien och Indien.

Ohotat land gällande detta är Kina vars byggföretag har plats 1-4 och sedan även plats 6 och 11. Det ska emellertid tilläggas att dels den kinesiska företagsstrukturen ser annorlunda ut och dels även att den kinesiska staten pumpar in åtskilliga miljarder i dessa olika byggföretag.

Är Skanska störst även i Sverige?

Det skulle vara väldigt enkelt att tolka den ovan skrivna informationen som att Skanska även – givetvis – är störst i Sverige. Det är man emellertid inte. Mäter man omsättning inom Sverige så hamnar Skanska på en hedrande andraplats. Etta på den listan är Peab.

I övrigt så hamnar de byggföretag vi nämnt tidigare – JM och NCC – på plats tre och fyra. För att sätta saker och ting i perspektiv dock: slår man ihop Peab, JM och NCC och jämför deras omsättning med Skanskas totala omsättning – även den utländska inräknat – så är man ungefär lika stora. Skanska är, helt enkelt, ohotade.

Vi ger listan här nedan – från 1 till 10.

  1. Peab
  2. Skanska
  3. NCC
  4. JM
  5. Veidekke (Norge)
  6. Erlandsson
  7. Serneke
  8. Riksbyggen
  9. Obos (Norge)

Vilka projekt kan respektive byggföretag visa upp?

Vad utmärker då de stora byggföretagen i Sverige? Har man någon särskild arkitektonisk stil och finns det något som gör att man direkt kan se att det handlar om att Skanska eller Peab varit entreprenör? Det är svårt. De här byggföretagen bygger allt från bostäder, hotell, sjukhus, äldreboenden – allt – och det sker också i väldigt varierande arkitektur där stilen anpassas utifrån hur omgivningen ser ut. Det man däremot kan göra är att visa upp några referensprojekt från företagen. Detta för att du ska kunna se dessa med lite andra ögon då du väl besöker dem.

Skanska – referensprojekt: Öresundsbron. Skanska vann upphandlingen om det prestigefyllda uppdraget i att länka Sverige och Danmark samman. Något som också passar väl in i Skanskas historia i och med att man har rötterna i den skånska myllan.

Peab – referensprojekt: Victoria Tower i Kista PEAB ligger bakom byggnationen av Nordeuropas högsta hotell i form av Victoria Tower i Kista – ritat av Wingårdh Arkitektkontor. Ett projekt som verkligen sticker ut. På gott och ont, som med alla spektakulära byggnader. I övrigt har Peab haft en stor inverkan på det moderna Stockholm. Detta genom Mall Of Scandinavia och exempelvis både Tele2 Arena och Friends Arena.

NCC – referensprojekt: Turning Torso. NCC ligger bakom de senaste årens mest spektakulära byggnad i form av Turning Torso i Västra Hamnen i Malmö. Ett bostadshus som snabbt blivit ett erkänt landmärke och en symbol för hela staden.

JM – Referensprojekt: Kulturhuset I hjärtat av Stockholm vid Sergels Torg tornar Kulturhuset upp sig; en byggnad rest av JM. Byggnaden såg dagens ljus 1974 och har sedan dess fungerat som en kulturens aorta i Sverige. Väl värt ett besök om du befinner dig i vår svenska huvudstad.