Svensken renoverar mer än någonsin tidigare. Aldrig förr har vi lagt så mycket pengar på det egna hemmet och aldrig tidigare har vi prioriterat den egna bostaden framför annat – bilar, resor och så vidare – som nu. Det är naturligtvis roligt. Men det finns även saker att tänka på.
Det finns två problem i den pågående renoveringshets vi ser över landet. Det ena är en ganska enkel sak att förklara: att man renoverar på egen hand. Folk har en förmåga att dels överskatta den egna förmågan och den egna händigheten och där man samtidigt underskattar hur pass lång tid det faktiskt tar att bygga nytt – eller bygga om.
Det skapar färdiga resultat som, milt uttryckt, lämnar mer att önska. Detta kan komma att skapa problem sett ur många olika perspektiv. Dels i form av slitage och bråk inom familjen. Att leva och bo i ett renoveringskaos är ingen höjdare och detta kan leda till infekterade bråk som sällan når en bra lösning.
Fler renoverar utan professionell hjälp
Ett annat problem ligger i att tredje part kan drabbas. Vad händer vid en vidareförsäljning? Att man själv kanske kan leva med vissa skönhetsfläckar och ett visst avkall på funktionalitet är en sak – men då man väl säljer bostaden så förs problemen vidare.
Här har vi inte ens nämnt riskerna med att exempelvis renovera ett badrum eller ett kök utan professionell hjälp. Det kan leda till fukt- och vattenskador som kostar extremt mycket pengar att reparerar – och där försäkringen sällan gäller om man gjort renoveringen själv. Inte heller där står man utan skuld vid en försäljning. Något som till stor del förklarar ökningen av tvister gällande Dolda Fel.
Problem 1 löses alltså enklast genom att man sväljer stoltheten och betalat för professionell hjälp – åtminstone i någon mån. Det å sin sida leder oss till det andra problemet.
Fuskjobb ökar – välj rätt firma
Problem 2 innebär att man väljer ett byggföretag eller en hantverkare som inte alls levererar det man betalat för. Tyvärr så är detta avigsidan med Rot-avdraget. Rot-avdraget har i stort sett tagit kål på svartjobben. Det är bra, men tyvärr så ser man att fler företag startats upp. Många av dessa saknar både kunskap och utbildning och det leder till fuskjobb.
Översatt: du som konsument kan göra allt rätt genom att ta professionell hjälp – men där allt ändå blir fel som en följd av att företaget du anlitat inte har den kompetens man lovat.
Vi tänkte ge dig nycklarna till att hitta rätt företag. Några punkter som kan ge dig ett säkrare val; punkter som ser ut enligt följande:
- Flera offerter. Nöj dig inte med första bästa företag. Se till att undersöka marknaden och ta i offerter från så många företag du orkar. Det ger dig en bra bild av kostnaden.
- Sortera. De dyraste offerten kan du lägga åt sidan. Likaså gäller för den billigaste. Det senare är naturligtvis svårt, men det finns en tydlig korrelation mellan fuskjobb och extremt låga priser. Bli inte frestad!
- Verifiera. Det företag du valt ska kunna visa upp referensjobb. Referenser är det viktigaste vapnet du har för att undvika fuskjobb. Se till att kontakta så många som möjligt. Finns det inga? Ja, då är det något som är galet – vilket företag vill inte visa vad man kan?
- Skriv avtal. Det finns färdiga standardavtal att hämta på internet och som inkluderar de flesta detaljer – garantier, tidsram, pris och så vidare. Se till att avtalet skrivs på ett förståeligt sätt. Fråga gärna vid eventuella oklarheter. Var även noggrann med att det finns försäkring hos företaget.
- Betala efter avslutat jobb. Lägg gärna några extra kronor på en extern besiktning av en besiktningsman. Jobbet ser bra ut? Dags att betala. Gällande betalning så är det viktigt att den utförs efter att jobbet är avslutat. Betala aldrig i förskott!