Kategorier
Artiklar

SEO – så syns ditt företag online

Har du svårt att skaffa nya kunder? Många företag drunknar i konkurrensen och många har svårt att attrahera nya kunder. Detta trots att man kanske är det företag i staden som är absolut bäst inom sin gebit. Hur ska man bryta en sådan cirkel och utan att det kostar för mycket pengar?

Det enkla, snabba svaret på frågan om att skilja sig från mängden och kring hur man får nya kunder är att man som företag börjar synas. Om man inte syns så finns man heller inte. Det är en krass verklighet. Marknadsföring måste finnas och en ganska stor del av den egna budgeten ska också läggas just där. Felet många gör är emellertid att man pumpar in sina pengar på helt fel saker. Att köpa annonsering i tidningar, att trycka upp kataloger och att exempelvis ha reklam i radion kan fånga upp kunder – men priset är ofta väldigt högt sett till hur få kunder dessa medier de facto genererar idag.

Ranka högt på Google

Felet är att denna typ av marknadsföring inte ger det bang for the buck man söker efter. Vilka lyssnar på radio idag? Vilka läser lokaltidningen? Vilka läser ens reklamen man får i brevlådan – om man ens får någon? De pengar man har för marknadsföring bör istället satsas där målgruppen finns och där kunderna aktivt söker efter de tjänster man erbjuder: på nätet.

Alla använder idag internet och vi kan koppla upp oss när som helst genom våra mobiltelefoner. Vi söker aktivt efter tjänster och vi låter inte tjänsterna söka upp oss längre. Vill vi köpa en cykel så tar vi fram mobilen, kopplar upp och använder oss av Google för att hitta en återförsäljare, för att läsa omdömen och för att jämföra olika produkter och priser. Detsamma gäller oavsett vad vi är i behov av. Det kan handla om behovet av en rörmokare, en snickare, en ramverkstad, ett specifikt recept: Google är en självklar del av vår vardag och det måste man som företagare anamma och implementera i den egna verksamheten.

Det gör man genom SEO – eller sökmotoroptimering, som också är ett vedertaget namn. SEO bygger på att man – under specifika sökord (snickare, rörmokare, ramverkstad) ska ranka så högt som möjligt på Googles sökmotor. Detsamma gäller lokalt – du vill synas i den stad, och i närliggande sådana, under de sökord som är relevanta för din verksamhet. Genom en genomtänkt strategi – och hårt jobb – så kan man börja klättra i rankingen och slutligen också nå den åtråvärda förstasidan på Google. För det krävs det hjälp. SEO är ett heltidsjobb där man gör bäst i anlita en extern partner.

Stora vinster i SEO

Priset varierar och beror dels på konkurrensen och dels även på var i Sverige man driver den egna verksamheten. Säg att det kan handla om att du som plattsättare i Härnösand – en mindre stad – betalar 5000 kronor varje månad för din SEO-byrå. Mycket pengar, givetvis.

Är det värt det? Det är bara att räkna på hur mycket ett uppdrag normalt genererar. Vad är snittvinsten för att kakla om ett helt badrum? Tänk dig den summan och säg att det varje månad söks 50 gånger på frasen Kakla Badrum Härnösand. Fångar du tio av dessa sökningar bör du vara vid en ganska stadd kassa, eller hur?